Logotip Delavske godbe Trbovlje
DELAVSKA GODBA
TRBOVLJE
O orkestru  |  Diskografija

 


Prof. Alojz Zupan Prof. Alojz Zupan
častni član Delavske godbe TrbovljeAlojz Zupan se je rodil 21. maja 1935 v kraju Aumetz (Francija) v slovenski izseljenski družini, ki se je leta 1945 vrnila v Trbovlje. Z glasbo se je kot šolar začel ukvarjati kmalu po končani drugi svetovni vojni in se je že leta 1950 včlanil v Delavsko godbo Trbovlje, igral pa je tudi v mladinskem orkestru. Pri trboveljski godbi je leta 1963 postal namestnik dirigenta, v obdobju 1989-2007 pa je bil njen umetniški vodja in dirigent. Na državnem tekmovanju pihalnih orkestrov leta 1991 v Ljubljani je orkester osvojil prvo mesto ter prejel zlato plaketo s posebno pohvalo. Leta 1993 pa je Delavska godba Trbovlje pod njegovim vodstvom osvojila zlato medaljo na svetovnem prvenstvu pihalnih orkestrov v Kerkradeju na Nizozemskem. Še v istem letu je Alojz Zupan posnel zgoščenko ob 90. obletnici delovanja trboveljske godbe, v letih 1995, 2000 in 2003 pa je le-ta na državnih prvenstvih pihalnih orkestrov v koncertno-umetniški skupini v Mariboru, Krškem in v Trbovljah, pod njegovim umetniškim vodstvom, osvojila zlate plakete s posebno pohvalo. Leta 2001 je prof. Zupan dirigiral orkestru na 14. svetovnem prvenstvu pihalnih orkestrov (WMC 2001) v Kerkradeju na Nizozemskem, na katerem je le-ta z izvajanjem zahtevnih del A. Comitasa, G. Rossinija, P. Hindemitha in R. Goloba v prestižni koncertno-umetniški skupini osvojil končno absolutno osmo mesto. Na tem mestu velja še poudariti, da je Alojz Zupan eden temeljnih klarinetistov, ki soustvarjajo trboveljski "klarinetistični fenomen".

Po študiju in diplomi leta 1961 na ljubljanski Akademiji za glasbo, ki mu je tudi podelila študentsko Prešernovo nagrado, je Alojz Zupan kot štipendist Prešernovega sklada nadaljeval študij klarineta pri prof. H. Dioneju v Parizu. Že v času študija je imel številne solistične nastope, udeleževal pa se je tudi državnih tekmovanj in prejel nekaj nagrad. Leta 1958 se je zaposlil kot solist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in v njem igral štirideset let. S svojim delovanjem je pripomogel h kakovosti radijskega orkestra, vseskozi pa je bil aktiven tudi na koncertnem področju kot solist ali član komornih ansamblov, npr. Slovenskega godalnega kvarteta, Tria Tartini, še posebej pa velja izpostaviti njegovo plodno udejstvovanje (preko dvesto nastopov) v Pihalnem kvintetu RTV Slovenija. Občasno je nastopal tudi s pianistko Nado Oman. Alojz Zupan je dandanašnji zaposlen na ljubljanski Akademiji za glasbo kot redni profesor klarineta ter predstojnik Oddelka za pihala, trobila in tolkala, sicer pa že dlje kot tri desetletja sodeluje tudi v izobraževalnem procesu na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Pod njegovim mentorstvom je študij končalo precej študentov, ki se danes uspešno uveljavljajo na glasbenem področju. S svojimi študenti je prof. Zupan dosegel vrsto uspehov na tekmovanjih klarinetistov, pripravil in vodil je mnogo seminarjev ter kot mentor sodeloval na vsakoletnem poletnem tečaju klarinetistov v Škofji Loki in Bovcu. Za uspehe na pedagoškem področju je leta 1985 prejel priznanje Zveze glasbenih pedagogov Slovenije. Prof. Zupan je že vrsto let tudi član domačih in mednarodnih ocenjevalnih žirij. V zadnjem obdobju ga je vodstvo Akademije za glasbo v Ljubljani zaprosilo, da pripravlja trobilce in pihalce za nastope njihovega simfoničnega orkestra.

Prof. Zupan je imel vrsto recitalov v domovini in na tujem. Do sedaj je našemu občinstvu predstavil domala vso vrhunsko solistično literaturo svojega instrumenta. Še večje pa je število njegovih posnetkov na radiu in televiziji. Vsi kritiki doma in na tujem hvalijo ter poudarjajo tehnično brezhibnost Zupanovega igranja, njegovo briljanco, združeno z lepoto tona ob slogovni in muzikalni angažiranosti njegovih interpretacij. Klarinetist Alojz Zupan se enako uspešno loteva standardne in preizkušene literature, kot tudi najnovejših dosežkov glasbenega ustvarjanja.

Za izvedbo koncerta Pavla Šivica je Alojz Zupan dobil nagrado JRT na festivalu v Ohridu, s Pihalnim kvintetom RTV Slovenija pa skulpturo Orfej in nagrado Prešernovega sklada. Za dolgoletno delo na področju kulture je leta 1976 prejel plaketo Tončke Čeč. Društvo glasbenih umetnikov Slovenije pa mu je leta 1982 podelilo Bettetovo nagrado. Leta 1999 je postal častni občan Trbovelj, na tekmovanju pihalnih orkestrov v koncertno-umetniški skupini pa je leta 2000 prejel Gallusovo plaketo za življenjsko delo na področju ljubiteljske kulturne dejavnosti. Do sedaj so izšle tri LP plošče, kjer se Alojz Zupan predstavlja kot solist v Koncertu za klarinet in orkester W. A. Mozarta, P. Šivica, C. M. von Webra in F. V. Krommer-Kramarja. S sinom Andrejem, tudi klarinetistom, sta v letu 1999 izdala zgoščenko z najbolj znanimi dueti za klarineta, ki nosi naslov Najina zgodba. Leta 2000 je ob Zupanovi 65-letnici izšla njegova nova solistična zgoščenka.Prof. Alojz Zupan

Jakšičeva ulica 2, SI-1000 Ljubljana

Telefon: (01) 43 62 239, (041) 972 581

Elektronska pošta
Datum zadnje spremembe: 13. marec 2007.

© 2007, Delavska godba Trbovlje. Vse pravice pridržane.
Začetek strani